ALKÜ TTO Üniversitemiz adına buluşunuzu/ tasarımlarınızı koruyor ve ticarileştiriyor !

ALKÜ TTO Üniversitemiz adına buluşunuzu/ tasarımlarınızı koruyor ve ticarileştiriyor !
  • 16 Mart, 2022
ALKÜ TTO Üniversitemiz adına buluşunuzu/ tasarımlarınızı koruyor ve ticarileştiriyor !

ALKÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından yapılan Fikri Sınai Haklar eğitimleri ve farkındalık çalışmaları sonuçlarını vermeye başladı. Yürütülen araştırmalar sonucunda ortaya çıkan fikir, buluş ve yeniliklerin katma değeri yüksek bilgi ve teknolojilere dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması için önemli adımlar atılmakta. ALKÜ TTO' nun bu faaliyetleri sonucunda Üniversitemiz bünyesinde yapılan bilimsel çalışmaların, buluş bildirimleri gelmeye başladı. Üniversitemiz, ALKÜ TTO ile, yapılan buluşların kullanıma sunulması ve ekonomik değer kazanması için patent başvuru süreçlerini yürütmektedir.

Bu bağlamda ALKÜ TTO tarafından Üniversitemizin başvuru ve hak sahibi olduğu ilk patent başvuruları yapıldı. Bu başvurulardan biri İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte yürütülen çalışma sonucunda “su veya hava akışı içerisinde daha verimli enerji üretmek için tasarlanan dikey bir türbin” için yapıldı (ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Murat AKSEL in buluş bildirimi). Diğeri ise dört üniversitenin ortak çalışmaları neticesinde bulunan “çevre için zararlı olmayan yeni bir yalıtım malzemesi” için yapılan patent başvurusudur (ALKÜ Akseki Meslek Yüksek Okulu, Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Mehmet Emin ERGÜN ün buluş bildirimi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Sinop Üniversitesi ortaklığı ile yapıldı). Bunların yanı sıra ALKÜ TTO ya yapılan halihazırda üç buluş bildiriminin daha değerlendirme süreçleri devam etmekte ve ALKÜ TTO tarafından patent başvuru süreçleri yürütülmektedir.

Değerli Araştırmacılar; çalışmalarınız sonucunda geliştirmiş olduğunuz yeni yöntemleri, ürünleri, tasarımlarınızı korumak ve ticarileştirmek için ALKÜ TTO'ya başvurabilirsiniz.